HANGİ ATEŞ ÖLÇERİ TERCİH ETMELİ?


Hemen her  ebeveynin kendine sorduğu ve arayışa girdiği bir sorudur; hangi ateş ölçeri alalım?

Bu sorunun ardından alışveriş siteleri taranmaya başlanır ve ateş ölçerler kıyaslanır. Peki doğru ölçüm yöntemi nedir , hangileri daha güvenilirdir gerçekten?

Öncelikle ateş ölçer çeşitlerini bir gözden geçirelim:

  1. Çocukluğumuzdan çok iyi hatırladığımız ancak artık pek görmediğimiz şu okuması zor civalı ateş ölçerler. Vücut ısısını oldukça iyi ölçmekle beraber kırılması halinde çevreye toksik bileşikler saçabileceği ve yaralanmalara neden olabileceği gerekçesiyle artık yasaklanmıştır.
  2. Dijital çubuk ateş ölçerler artık az önce bahsettiğim civalı ateş ölçerlerin yerini alan çok daha kısa sürede ölçüm yapabilen aletlerdir. Koltukaltı, ağız ve makattan ölçüm yapılmasına uygundur. Fiyat olarak oldukça uygundur.
  3. Kızılötesi ateş ölçerler ise iki tip kullanım için tasarlanmıştır. Kulaktan ölçenler, dijital çubuk ateş ölçerlere göre biraz daha pahalıdır. Doğru ölçüm için aletin probu kulak zarını görecek şekilde dış kulak  yoluna tam oturtulmalı, ölçümü etkileyebilecek kulak kiri veya enfeksiyon bulunmamalıdır. Her iki kulak ölçümü yapılmalı ve farklı çıkarsa yüksek olan doğru kabul edilmeli.
  4. Ciltten temaslı/temassız kızılötesi ateş ölçerler için en uygun ölçüm yeri iki kaş arası olmakla beraber ateşi etkilendiği birçok faktör olması nedeniyle ateşi her zaman doğru göstermeyebilir. Ayrıca diğerlerine göre daha pahalıdır. Tek avantajı çok hızlı ölçüm yapabilmesidir.
  5. Son zamanlarda sık reklamlarını gördüğümüz bant şeklinde ateş ölçerler ise benim için ateş ölçer bile değildir.

Sonuç olarak:

  • Vücut ısısını en doğru ölçümü makattan dijital ateş ölçerler ile yapılabilir. Ancak makattan ve ağızdan ölçüm, hem çocuğun uyumu hem de hijyenik çekinceler nedeniyle çok önerdiğim bir yol değildir.
  • Ciltten temaslı/temassız kızılötesi ateş ölçerler ile ölçüm çok güvenli değildir, bunu da önermiyorum
  • Kulaktan ölçerler hem klinikte hem de evde en rahat kullanılabilecek ve güvenilir sonuç veren yöntemdir. Bunda evde kullanımdaki handikap ise dış kulak yolu ve orta kulak yolu enfeksiyonunun değerlendirilememesidir.
  • Her koşulda diğer yöntemlerden şüphelenilirse koltuk altını kurulayarak ölçüm yapmak üzere dijital çubuk ateş ölçer bulundurmak akıllıca olacaktır.

Kulaktan ölçerle 38 C’nin üstünü ateş olarak kabul ettiğimiz ayrıca belirtmek isterim. Aynı anda koltuk altı ölçümüz 0,5-0,8 C daha düşük, makattan ölçümümüz ise 0,2-0,5 C daha yüksek çıkacaktır. Ateşi kontrol ederken bu durumu göz önünde bulundurmayı unutmayın.


Sağlıklı kalın.


bursa çocuk doktoru, çocuk doktoru, serhat özdemir