OKULDA ÇOCUK SAĞLIĞI


Okula başlama döneminin geldiği bu günlerde aileleri genellikle okul seçimi, sınıf-öğretmen belirlenmesi, kıyafet ve okul malzemeleri alınması gibi heyecanlar sarar. Bu karmaşa içerisinde genellikle okulda çocuk sağlığı konusu ilk olarak akla gelmez ve sonradan tamamlanmaya çalışılır. Ancak okulda çocuk sağlığı konusu bir bütün olarak ele alınmalı ve çocuğa gereken eğitim mutlaka  ebeveynler tarafından verilmelidir.

Okul yönetiminin alması gereken temizlik önlemleri bu yazının konusu dışındadır. Asıl konumuzu ise çok sıkmadan kısa başlıklar halinde anlatmaya çalışacağım:

EL YIKAMA

Günlük yaşamımızda birçok yere el temasında bulunduğumuz için en fazla mikrop barındıran yerlerin başında ellerimiz gelir. Yeterli el yıkama alışkanlığı yoksa birçok hastalığın bulaşması için ellerimiz aracılığıyla olur. Dünya Sağlık Örgütü öngörülerine göre doğru el yıkama teknikleriyle ishal olguları sayısı %45 oranında azaltılabilir. Oldukça etkili olan bu önleme dikkat çekmek için 15 Ekim Dünya El yıkama olarak ilan edilmiştir. Burada el yıkamaktan daha önemli olan ise doğru teknikle el yıkamaktır.

Doğru teknikle el yıkama 12 adımla gerçekleşir:
  1.  Ellerinizi ıslatın
  2. Islattığınız elinize bir miktar sıvı sabun alın ve avucunuza yayın (katı ya da antiseptikli sabunlar kullanmayın)
  3. Avuç içlerinizi güzelce ovun
  4. Her iki elinizi sırtını ve parmak aralarını ovun
  5. Avuç içleriniz birbirine bakacak şekilde parmak aralarınızı ovun
  6. Avuç içleriniz birbirine bakacak şekilde parmaklarınızı kenetleyin ve yukarı aşağı yönde hareket ettirin
  7. Başparmaklarınızı ovun
  8. Bir elinizin tırnak içleriyle diğer elinizin avuç içini ovun
  9. El bileklerinizi ovun
  10. Bol su ile durulayın
  11. Tek kullanımlık kağıt havlu ile kurulayın
  12. Aynı havlu ile musluğu kapatın

TUVALET KULLANIMI

Okul tuvaletlerinin temizliğinden şüphe edilmesi nedeniyle zaman zaman ebeveynler çocuklarına okulda tuvalete girmemeleri öğütlemektedir. Ancak tuvaleti tutma mesane ve bağırsak fonksiyonlarını bozarak çeşitli hastalıklara yol açtığı gibi, çocuğun konsantrasyonunu bozarak dersi öğrenmesini etkilemekte, oyun ortamına katılmakta çocukta isteksizlik yaratmaktadır. Ayrıca kendisini tuvalete gitmek zorunda hisseden çocuk ebeveyn otoritesine karşı çıkmak gibi bir sorunla yüzleşmek zorunda kalır. Bu nedenle:
  • Çocuk ihtiyaç duyduğunda tuvaleti kullanmaya teşvik edilmelidir.
  • Klozete oturma gerekiyorsa ve klozette tek kullanımlık oturak havlusu yoksa, oturağın üzerinin tuvalet kağıdı ile kaplanması gerektiği göstererek anlatılmalıdır.
  • Çocuğun kendisini rahat hissetmesi açısından tuvalet kullanımı için gerekli ıslak-kuru kağıt havlu, ped ve yedek çamaşır gibi hijyen malzemeleri çocuğun yanında bulundurulmalıdır.
  • Klozete oturmadan önce ve kalktıktan sonra sifon çekilmelidir.
  • Tuvaleti temiz bırakmanın önemi anlatılmalıdır.

YİYECEK, İÇECEK

Özellikle yaz mevsiminin bütün hızıyla kendisini hissettirdiği bu günlerde, terlemenin de etkisi ile çocuklarda sıvı kaybı fazla olmaktadır. Okul koşullarında içme suyuna her an erişilememe nedeniyle çocuğun yanında yeterli miktarda su bulundurulmalıdır. Su saklama kabı olarak mümkünse çelik mataralar tercih edilmelidir. Tuvalet musluklarının hijyenik olmaması sebebiyle içme suyu temini için kullanılmamalıdır.

Uzun süren okul saatleri varlığında, okul tarafından gıda temini yapılmıyorsa, çocuğun yanına yiyecek verilmelidir. Gıda seçiminde peynir, yoğur, krema, yumurta, et gibi çabuk bozulabilen ürünler yerine poğaça, kek, meyve, kuruyemiş gibi ürünler tercih edilmelidir.

Abur cubur yiyecek olarak düşünülmemeli, özendirilmemelidir.

SAĞLIK KONTROLÜ

Bazen görme kusurları çok anlaşılır olmayabilir. Görme kusuru olan bir çocuk dersi çok iyi takip edemeyebilir ve bu da okul başarısını kötü etkileyebilir. Okula başlamadan önce bu açıdan doktorunuza danışmanız ve özellikle ailede göz bozukluğu olan birey varlığında bir göz doktoru kontrolü uygun olur.

El yıkama, teması ile bulaşan hastalıkların kontrolünde çok iyi olmakla beraber birçok hastalık solunum yoluyla bulaşmaktadır. Hayati tehlike yaratan bulaşıcı hastalıklardan korunmada en etkili yöntem ise tartışmasız aşılamadır. Okul öncesi aşılamanın tam olduğunu doktorunuza danışmanız çok önemlidir.

Başarılı ve sağlıklı bir okul dönemi dilerim.


bursa çocuk doktoru, çocuk doktoru, serhat özdemir