D VİTAMİNİ VE GÜNEŞ KREMLERİ


Yaza girerken aklımıza en çok takılan ve cevabını araştırdığımızda aklımızı yine en çok karıştıran konulardan birisidir güneşlenmek, güneş kremi ve D vitamini ilişkisi.

D VİTAMİNİ VE UYGUN SAATLER

D vitamini bizim temel  hormonlarımızdan birisidir. Evet yanlış okumadınız. D vitamini birçok yönden hormon olarak kabul edilmektedir. Hormonlar vücutta üretilirler ve D vitaminin üretim yeri ise derimizdir. İşte burada Güneş  devreye girer. Çünkü D vitamini üretimi Güneş’ten gelen UVB dalgaları sayesinde olur.

Güneş’ten gelen UV (ultraviyole-morötesi) dalgaları üç çeşittir: UVA, UVB ve UVC. Bunlardan UVC yeryüzüne hemen hiç ulaşmaz. UVB’nin ise %70-90’ı ulaşabilir. UVA’nın ise neredeyse tamamı yeryüzüne ulaşır. Bu dalgalardan UVA cilt kanserine, yaşlanma etkilerine yol açan dalgalardır. UVB ise güneş yanığı ve D vitamini üretilmesinden  sorumludur.

Günün erken ve geç saatlerinde güneş ışınları daha eğik olarak gelmekte,  atmosferden geçerken daha uzun mesafe geçmekte ve buna bağlı olarak yeryüzüne ulaşamadan kaybolmaktadır.  UVA güçlü bir dalga olduğu için, bu durumdan etkilenmez ve günün her saatinde zarar verici etkilerini gösterebilir. UVB’nin ise derimize yeterince ulaşabilmesi bu eğimle mümkün olmaz ve D vitamini üretemeyiz.

D vitamini üretimi, UVB’nin yardımıyla, sadece güneş ışınlarının dik geldiği zamanlarda, yani ülkemiz için  yaklaşık 11:00 ve 16:00 saatleri arasında gerçekleşir. Yaygın kanının aksine bu saatler dışındaki güneş ışınları zararsız değil, gücü biraz azalmış olsa da sadece zararlı ışınlardır.

11:00 ve 16:00 saatleri içinde güneş kremini akılcı kullanmalıyız ki D vitamini üretimimizde sorun olmasın. Bu da şu şekilde mümkün: bu saatler arasında güneş kremini, güneşe çıkmadan önce değil, yaklaşık 5 dakikalık bir güneş ışığı maruziyetinden sonra sürmeliyiz. 5 dakika olarak belirttiğim bu süre cilt yapısı, hava durumu, bulunulan enlem gibi faktörlere göre değişmekle beraber, yaklaşık derimizin hafifçe ısınması ve pembeleşmeye yüz tutması kadar süredir.

Saat 11:00 öncesi ve 16:00 sonrası güneşe çıkılacaksa, zararlı UVA ışınlarından korunmak için mutlaka çıkmadan güneş kremi sürülmeli.

HANGİ GÜNEŞ KREMİ TERCİH EDİLMELİ?

Çok kolay cevap verilebilecek bir soru değil ne yazık ki. Ama dağıtmadan toparlamaya çalışacağım.

Öncelikle şu faktör ve sayısına değinelim. Güneş Koruma  Faktörü (SPF), cildi UVB’den ne kadar iyi koruduğunu gösteren bir derecelendirmedir (evet, farkettiğiniz gibi az önce faydalı olarak belirttiğimiz UVB’den koruma derecesini gösterir, ne yazık ki UVA’dan değil). SPF15 bir krem %93 oranında koruma sağlarken, SPF30 %97, SPF50 ise %99 koruma sağlar. Asıl fark ise koruma süresinde ortaya çıkar. Kabaca söylemek gerekirse SPF15 bir kremi 1 saat, SPF30’u 2 saat ve SPF50’yi en geç 3 saatte bir tekrar sürmeliyiz.

Bir de kimyasal ve fiziksel (mineral) koruyucu güneş kremleri söz konusu.

Kimyasal koruyuculu güneş kremlerinin içerdiği kimyasal bileşik, UV ışınlarını emerek etki eder. Bu şekilde güneş yanığı ve kanser yapıcı etkiler görülmez. Bu kimyasal maddeler ışın emdikleri için deride biraz ısı atışına ve hassas deri yapısına sahip çocuklarda tahrişe neden olabilirler. Ayrıca yapılan çalışmalarda bu kimyasal maddenin deriden emildiği de gösterilmiş. Şimdilik (!) herhangi bir soruna yol açtığı saptanmamış durumda.

Fiziksel koruyuculu olanlar ise tam bir ayna görevi görerek UV ışığı geri yansıtırlar. Deride tahrişe ve ısı artışına neden olmazlar. Ancak deri üzerinde beyaz bir tabaka bırakırlar.  Bunun için geliştirilen nano teknoloji ürünleri ise beyaz katman bırakmadan kullanılabilir. Ancak bunlarında molekül yapıları küçüldüğü için deriden emilip kana karışabilirler. Olası yan etki ise yine belirsiz.

Birçok güneş kreminde ise hem fiziksel hem de kimyasal koruyucu bulunmaktadır.

SONUÇ OLARAK
  • Yeterli D vitamini üretimi için, 11:00 ve 16:00 saatleri arasında 5 dakikalık güneş banyosundan sonra güneş kremi sürülmeli.
  • Saat 11:00’dan önce v 16:00’dan sonra zararlı UVA ışınlarından korunmak için güneş kremi sürülmeli.
  • Güneş kremi SPF 30 ve üstü korumada olmalı. Üzerinde UVA’dan da koruma olduğunu belirten logo veya yazı bulunmalı.
  • Hassas deri yapısına sahip kişilerde fiziksel koruyuculu kremler tercih edilebilir. Kozmetik olarak sorun etmiyorsanız beyaz tabaka bırakan formlar daha uygun olacaktır.
  • 2 saatte bir krem yenilenmeli.
  • Şapka, güneş gözlüğü, uygun giysi ve gölgelik kullanımı kremlere göre çok ama çok daha önemlidir.

Sağlıklı kalın...


bursa çocuk doktoru, serhat özdemir