EL AYAK AĞIZ HASTALIĞI


El ayak ağız hastalığı özellikle 10 yaş altı çocukları etkileyen, yaz ve sonbahar dönemlerinde salgın yapabilen, virüs kökenli bir hastalıktır.

BELİRTİLERİ NELERDİR? NASIL TANI KONULUR?

el_ayak_agiz
Hastalığa bağlı olarak birkaç gün yüksek ateş, beraberinde boğazda kızarıklık, ağız içi ve etrafında yara meydana gelir. Hastalık tipik olarak el ayaklar ağız etrafı ve popo bölgesinde önce küçük kızarıklık şeklinde başlayan ardından suçiçeği döküntüsüne benzer, içi su dolu küçük kabarcıklar yapar. İlk dönemde ateş ve boğaz kızarıklığı ile doktora başvurulduğunda diğer üst solunum yolları enfeksiyonlarından hiçbir farkı olmadığı için, yanlışlıkla antibiyotik tedavisi başlanabilir. Ancak hastalık bir virüs hastalığı olduğundan antibiyotikler işe yaramaz ve bir iki gün içinde tipik döküntüler ortaya çıkar. Aileler bu dönemde döküntüleri  ilaca bağlı yan etki gibi algılayabilirler. Ancak işin uzmanı için klinik tablo çok aşikardır ve tanı koydurur.

İlgili Diğer Yazılar

Alınan kan tetkikleri, neredeyse diğer bütün viral hastalıklarda olduğu gibi, hemen her zaman normal sonuç verir. Boğaz kültürü ya da sürüntü örneği gibi tetkikler ise virüsü göstermezler.

NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Kesin bir tedavi yöntemi yoktur. Az önce de belirttiğimiz gibi antibiyotiklerin tedavide yeri yoktur. Gerektiğinde ateş düşürücüler, ağız bakımı ve cilt bakımı ile ilgili ilaçlar, bağışıklık güçlendiriciler destek tedavisi olarak kullanılır. Tedavi edilmeyen hastalar da genelde sorunsuz iyileşir. Bu hastalıkta en çok dikkat edilmesi gereken ise BOL SIVI alımına devam edebilmektir. Aksi takdirde hastaneye yatış gerekebilir.

BULAŞMA VE KORUNMA NASILDIR?

el ayak ağız
Bulaşma damlacık ve temas ile olmaktadır. Özellikle yaz aylarında enfekte ve iyi temizlenmeyen havuz suları önemli bir bulaşma kaynağıdır. 2-3 günlük bir kuluçka süresinden sonra hastalık 1 hafta kadar sürer ve kendiliğinden geçer. Henüz neden olan virüse karşı geliştirilmiş bir aşı bulunmamaktadır.  Bu nedenle korunmada en etkili yöntem hijyenin sağlanması, ellerin sık yıkanması ve hasta çocuklarla bir araya gelinmemesidir.


Sağlıklı kalın.
bursa çocuk doktoru, çocuk doktoru, serhat özdemir